Pans

 

 

Stamnamnet, Pans, registrerades i Norge, 1974 av Else och Egil Nylund.

 

I början av 1973, visade Else och Egil bilder på sina katter för en uppfödare av Perser, Sonja Borgel. Hon tyckte katterna såg ut som Norska Skogkatter och informerade Helen och Carl-Fredrik Nordane (dåvarande ordförande i NRR) och Edel Runås (NRR avelsråd).

Dessa tre hade precis skickat ut en uppmaning till alla Skogkatt ägare om hjälp med att lokalisera de kvarvarande katterna. Detta för att se om man kunde bygga upp ett avelsprogram för att bevara den Norska Skogkatten.

I oktober samma år, begav sig Edel till Else och Egil, för att titta på deras katter. Hon kunde sedan rapportera till NRR att det verkligen var Norska Skogkatter och avelsprogrammet kunde ta sin början.

 


Pippa Skogpuss

Det bestämdes att Edel Runås hona, Pippa Skogpuss, skulle paras med Nylunds hane, Truls. Denna parning var så startskottet för det avelsprogram man la upp för att bevara Skogkatten och sedermera få den godkänd som ras inom Fife.

 

 

 


Pans Trus

Pans Truls var född 2 maj, 1973 efter två noviser. King, Svartsilvertigre och Lucy, sköldpadda.

20 juni, 1974 registrerades han som Exp 20, i exprimentregistret strax före sin kull med Pippa Skogpuss.
 

Truls fick bara två kullar efter sig. den 17 april, 1974 med Pippa Skogpuss blev det två kattungar med stamnamnet Pjewiks, Forest Troll och Forest Nisse.
 

1973 blev han pappa till Pans Trultes  3 kattungar, Pans Silver, Thinge-Ling och  Tussa.

Truls var den katt som gjorde störst intryck på Fifes General församling 1977 när rasen godkändes. Carl-Fredrik Nordane hade reste till Paris med bilder på Skogkatter, däribland Truls. Och Truls fick sedan stå modell för den första standarden för Norsk Skogkatt. 


Pans Polaris

Pans Polaris är den nog den katt som i nutid är mest känd av de katter som Else och Egil har fött upp.

Polaris föddes den 5 oktober 1984 efter Niro’s Dunder och novisen Pussi, och dog den 25 mars 2000. 15 år gammal.

Han användes flitigt för att stabilisera typen och standarden och hans bidrag till rasen har lämnat starka spår. Hans solida typ och stabila nedärvningsförmåga kommer att prägla rasen i decenier. Tillsammans med den vita svanstippen som var Polaris signum.


 

 

 
Egil med Truls av Bolke och Else med Pans Polaris

1975 var Else och Egil med och startade rasklubben för Norsk Skogkatt i Norge, Norsk Skogkattring. Tillsammans med Edel Runås, Egil Brochgreving och Carl-Fredrik Nordane.

Katarina Strahl